keskiviikko 31. lokakuuta 2007

Ghillie Basan: Turkkilainen keittiö


31.10. Turkkilainen keittiö on todella monipuolinen keittokirja. Kirjan alussa selostetaan Turkin historiasta, kulinaarisesta historiasta ja kulttuurista ylipäätään. Loppuosassa puolestaan on runsaasti ruokaohjeita pienistä mezeherkuista jälkiruokiin. Ehdottomasti kokeilen esim. kabak mucveria, kesäkurpitsapihvejä.

tiistai 30. lokakuuta 2007

J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi


18.9.-30.10. Ihka ensimmäisen potterini lukemiseen meni ikuisuus =) Luin sitä lapselle iltasaduksi silloin tällöin, muutama sivu kerrallaan, eikä tunnuttu etenevän sitten ollenkaan. Lopulta "innostuin" tarinasta niin, että lukasin loput parissa tunnissa.

Tarina lienee kaikille tuttu; orpopoika Harry Potter saa 11-vuotissyntymäpäivä-
nään tietää olevansa velho, ja lähtee hetkeä myöhemmin opiskelemaan velhokouluun Tylypahkaan. Siellä Harry joutuu monenlaisiin seikkailuihin ja tutustuu moniin muihin velhoihin ja noitiin. Loppunäytöksessä hän kamppailee viisasten kivestä (joka on avain ikuiseen elämään ja onneen) arkkivihollisensa Voldemortin kanssa.

Mielenkiintoinen tarina, mutta ottanee aikansa, ennen kuin seuraavaan potteriin tartun.

maanantai 29. lokakuuta 2007

Tuija Lehtinen: Franseska


29.10. Tulipa sitten ahmaistua tämä höttöromsku lähes yhdeltä istumalta. Tarina ei ollut kummoinenkaan; selvännäkijä-Franseska luovii sukulaistensa ja ennustustensa kohteiden kanssa suloisessa sekamelskassa, romantiikkaakaan unohtamatta. Ehkäpä saamme tälle vielä jatkoa..?

sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Marian Keyes: Kuuleeko kukaan?


27.-28.10. Kuvittelin Keyesin uusimman aivan erilaiseksi, mitä se lopulta oli:

Anna Walsh makaa pahoin loukkaantu-
neena vanhempiensa sohvalla Dublinissa. Hänen mielessään on vain yksi ajatus - päästä takaisin New Yorkiin. New Yorkissa ovat hänen ystävänsä, Maailman Paras Työpaikka sekä se kaikkein tärkein, hänen miehensä Aidan. Mutta mikään Annan elämässä ei ole enää yksinkertaista... Paluuta Manhattanille hankaloittavat Annan sekä fyysiset että henkiset arvet ja se tosiseikka, että Aidan on tehnyt katoamistempun.

Onko Annan aika siirtyä eteenpäin, ja pystyykö hän siihen? Järisyttävä paljastus Aidanin menneisyydestä antaa Annalle ajattelemisen aihetta ja muuttaa hänen elämänsä lopullisesti.

Elämänmakuinen Kuuleeko kukaan? on yhtä aikaa koskettava ja täynnä huumoria. Eläväisen Walshin sisarusparven vaiheita on aiemmin seurattu romaaneissa Naura, Claire, naura, Rachelin loma ja Enkelit.


Ennen lukemista odotukseni olivat korkealla, luettuani aiemmat Keyesin romaanit (ennen blogia) ja ihastuttuani hänen tyyliinsä. Tämäkin tarina vei nopeasti mennessään, mutta olisitte voineet varoittaa..!

lauantai 27. lokakuuta 2007

Milla Paloniemi: Kiroileva siili


27.10. Pahasuinen, pohjalaasittain murtaen runsaasti kiroileva siili onkin minulle uusi tuttavuus, mukava sellainen =)

perjantai 26. lokakuuta 2007

Robin Cook: Hoitovirhe


13.-26.10. Kauan odotettu uutuus Robin Cookilta (edelliset luettu ennen blogia) ei valitettavasti täyttänyt odotuksiani. Oikeuslääkäri Jack Stapletonin tämän kertaisena ongelmana on lankonsa syytteeseenpano hoitovirheestä, lisäjännityksenä kirjassa on myös Jackin ehtiminen omiin häihinsä Laurie Montgomeryn, Cookin aikaisemmasta tuotannosta tutun oikeuslääkärin, kanssa. Perinteinen sairaalajännäri tämä ei ollut, vaikkakin lääketieteellisiä termejä kirja vilisi, oikeastaan suurimmilta osin keskityttiin itse oikeudenistuntoon.

perjantai 19. lokakuuta 2007

Walt Disney: Rottatouille (Satuklassikot)


19.10. Rottatouille on kertomus rotasta, joka haaveilee keittiömestarin urasta, ja lukuisten seikkailujen kautta päätyykin sellaiseksi =) Perinteistä Disney-kamaa, mutta tämän kirjan perusteella emme kyllä elokuviin mene tätä katsomaan.

Tiina Rinne: Joulun koristeita ja lahjaideoita


19.10. Runsaasti lahjavinkkejä pukinkonttiin ja joulukoristeita kotiin, esim. kauniita kransseja löytyy tästä kirjasta monia erilaisia! Tästä perinteitä kunnioittavasta kirjasta löytyy ohjeet lukuisin lahjoihin ja koristeisiin: kynttilät, huovutetut pehmot ja muut käsityöt, sekä sokerina pohjalla joulun makeat lahjaherkut.

Tone Finnanger: Satumainen talvi


19.10. Kaunis, uudenlainen askartelu-
kirja. Kirjassa nykyaikaisesti tyyli-
teltyjä pääosissa pehmohahmoja; poroja, lumiukkoja ja pingviinejä unohtamatta kuitenkaan tonttuja. Mukava tyyli toistuu joka askartelussa, kauniit mallikankaat.

Heleena Lönnroth: Kuoleman portti


16.-18.10. Kustannus-Mäkelän pikku-
dekkarit ovat salainen paheeni =) Tämä on kylläkin valitettavasti huonoimmasta päästä, olisi voinut jättää lukemattakin. Kirjassa vilisee runsaasti ihmisiä; yksityisetsivätoimiston perustava eläkkeelle jäänyt rikoskomisario Hakkarainen yhtiökumppaninsa Valon kanssa tutkii jopa kolmea-neljää eri juttua (venäläissyntyisen naisen ja teinitytön katoaminen, pettävä aviomies, pettävä aviovaimo...), lähes kaikki tapaukset sattumalta nivoutuvat yhteen lopussa. Kirjassa ei selviä kuitenkaan kaikki avoimet jutut, muistelen jossain aikaisemmassakin Lönnrothin romaanissa kerrotun paljon "turhia" asioita, jotka jäävät selittämättä, tylsä piirre.

tiistai 16. lokakuuta 2007

Sinikka Nopola: Miksi emme totu pystyasentoon ja muita kirjoituksia


16.10. No jaa, tulipa tällainenkin lukastua, kirja täynnä Nopolan kolumneja pääasiassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä. Kirja ei ollut yhtä hauska kuin ennakkoasenteel-
lisesti odotin, joskus Nopolaa esiintymässä kuunnelleena ja jokusen tarinan Eilasta ja Rampestakin lukeneena. En muista hymähdinkö tätä lukiessa edes yhtä kertaa, niin ohut ja ajatuksiaherättämätön se valitettavasti on.

maanantai 15. lokakuuta 2007

Diana Gabaldon: Syysrummut


16.9.-15.10. Muukalaissarjan neljännen osan lukeminen vei minulta luvattoman kauan. Puolustuksekseni todettakoon, että tarina on kovin pitkä, eivätkä ihan kaikki liki 1100 sivua saaneet pysymään otteessaan. Itse tarina on edelleen mielen-
kiintoinen, harmillisen pitkäveteinen kuitenkin paikka paikoin, osa tärkeistäkin tapahtumista jää kuitenkin kertomatta, tai ehkä takerrun itse liiaksi sivujuoniin =)

Syysrummut-kirjassa eletään Clairen ja Jamien matkassa 1700-luvun Amerikassa uudisraivaajina intiaanien ja uudisasukkaiden kanssa. Toisaalla, nykyajassa, heidän tyttärensä Brianna päättää seurata äitiään kivikehän läpi ja löytää vanhempansa varoittaakseen heitä vaarasta. Kohta Briannan perässä seuraa myös ystävällinen historiantutkija Roger...

lauantai 13. lokakuuta 2007

Aku Ankan keittokirja


13.10. Tästä kirjasta löytyy runsaasti mitä erilaisempia ruokaohjeita, lisäksi sarjakuvia sekä lapsille sopivaa tietoa ruuanlaitosta ja ruuanlaittovälineistä. Pikku miinus epäyhdenmukaisuudesta ainesmäärien ilmoittamistavoissa sekä ohjetekstin epämääräisyydestä (lapselle), kuten altakin käy ilmi.

Vadelmasorbetti

1 sitruuna
600 grammaa vadelmia
2,5 dl tomusokeria
1 ½ dl vettä

1. Halkase sitruuna ja purista se mehuksi. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella isossa kulhossa vadelmat, sitruunamehu, sokeri ja 1 ½ dl vettä.
2. Lusikoi seos pakasterasiaan. Avaa pakastin ja pane rasia pakastimeen noin kuudeksi tunniksi jäätymään. Sekoita sorbettia puolen tunnin välein pakastimessa.
3. Voit myös kaataa seoksen jäätelökoneeseen ja antaa sen sekoittaa sorbettia noin 40 minuuttia. Pyydä aikuiselta apua.
4. Lusikoi jäätelö astiaan tai tötteröön.

Catherine Woram: Askarrellaan yhdessä


13.10. Monipuolinen askartelukirja lapsille ja aikuisillekin yhdessä puuhattavaksi. Runsaasti ohjeita eri materiaaleja käyttäen. Lumisadepurkin haluan ehdottomasti tehdä! Nolo painovirhepaholainen kirjan kannen kuvassa =)

perjantai 12. lokakuuta 2007

Alexander McCall Smith: Botswanan iloiset rouvat - Mma Ramotswe tutkii


11.-12.10. Kalaharin Miss Marplelle, Mma Ramotswelle, aiheutuu ongelmia tässä sarjan kuudennessa osassa niin kadonneesta sambialaisesta kuin häiritsevästä entisestä aviomiehestäkin. Mma Ramotswen apulaisyksityisetsivä Mma Makutsi osallistuu tanssikurssille ja tapaa mielenkiintoisen tuttavuuden. Olen ihastunut McCall Smithin kerronnan tyyliin, joka on aivan omaa luokkaansa!

torstai 11. lokakuuta 2007

Henri Alen & Annukka Oksanen: Sydän lautasella


11.10. Kolmas ja viimeinen ehdokas Vuoden keittokirja 2007 -kilpailussa on tv-kokki Henri Alenin Sydän lautasella. Kirjan parasta antia on Henrin muistelmat kokkiuraltaan, samoin neuvot ja vinkit milloin mistäkin ruoka-aineesta. Ruokaohjeet ovat valitettavasti turhan monimutkaisia minun makuuni.

Antti Vahtera & Visa Nurmi: Skandimania - Antti ja Visa villeinä pohjolaan

11.10. Tässä keittokirjassaan Vahtera ja Nurmi suuntaavat kohti skandinaavista keittiötä aina Islannista Porin nahkiaistorille. Skandimania keskittyy lähinnä kala-, riista- ja marjaherkkuihin. Kirja on ehkä vähän liian fiini kaltaiselleni taviskokille, joka kalastaa ainoastaan kaupan pakastealtaasta. Jostain syystä tuntuu, että ruokaohjeet ovat turhan hienoja piiperryksiä myös raavaille kalastajille ja metsästäjille, mene ja tiedä. Myös Skandimania on Vuoden keittokirja 2007 -ehdokas. Alla olevaan ohjeeseen tekisi mieleni kokeilla kotijuuston tilalle Aurajuustoa, kirjan juustosivun innoittamana.

Kotijuusto-mansikkasalaatti

1 friseesalaatti
2 pientä ropposta mansikoita
150 g kotijuustoa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
Maldon-suolaa

Pese salaatti ja kuivaa se salaatti-
lingolla. Poista mansikoista kannat. Leikkaa toinen ropposellinen viipaleiksi. Leikkaa myös juusto ohuiksi viipaleiksi. Revi isompilehtiset salaatit ja sekoita ne kulhossa öljyn, pippurin ja vähän suolan kanssa. Asettele salaatti lautasille mansikka- ja juustoviipaleiden kanssa. Soseuta toinen mansikkaropposellinen tehosekoittimessa kastikkeeksi. Jos mansikat ovat kiinteitä, lisää joukkoon 2-3 ruokalusikallista keitettyä vettä. Pirskottele mansikkakastiketta salaattiannosten pinnalle.

tiistai 9. lokakuuta 2007

Enni Mustonen: Sidotut - Järjen ja tunteen tarinoita


8.-9.10. Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan neljäs osa (edelliset luettu ennen blogia) jatkaa torpparintytär Hilman ja maisteri Annan tarinaa, sortovuosista kohti Suomen itsenäisyyttä. Vaikka Suomi on kohta sisällissodassa, naiset pitävät yhtä, toinen punaisten, toinen valkoisten riveissä.

Vähä-Savo & Hyykoski & Paljakka: Tervetuloa meille! - Nyyttäreistä huippuillallisiin

9.10. Hurmaava keittokirja kaikille kodissaan vieraita ruokkiville. Kirjasta löydät menun niin lastenjuhlaan kuin vierasmaalaisen kestitsemiseenkin. Mukana perinteisiä gourmetklassikoita sekä myös uusia innovaatioita! Veden kielelle herättävien kuvien lisäksi kirjasta löytyy ekstratietoa, esim. Lihakoulu. Kirja on Vuoden keittokirja 2007 -ehdokas, minkä palkinnon voittikin.

Kinkku-perunapiirakka

2 irtopohjavuokaa tai 1 iso uunipelti

piirakkataikina:
100 g voita
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kauli taikina ja vuoraa sillä irtopohjavuoan pohja ja reunat.

täyte:
2 rkl rypsiöljyä
4 sipulia
4 valkosipulia
400 g palvikinkkua
800 g keitteyjä perunoita
1 ruukku lehtipersiljaa
100 g kivettömiä kalamata-oliiveja
400 g ranskankermaa
4 dl maitoa
8 kananmunaa
suolaa ja mustapippuria

Suikaloi sipuli, valkosipuli, kinkku ja persilja. Puolita oliivit. Viipaloi perunat. Kuullota sipulit öljyssä, lisää kinkku ja pyöritä vielä hetki. Levitä perunaviipaleet sekä sipuli- ja kinkkusuikaleet ja oliivit taikinan päälle. Vatkaa ranskankerma, maito, munat, suola ja pippuri keskenään ja kaada piirakan päälle. Paista piirasta 185-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Piirakan täytteitä voi vaihdella mielen mukaan. Esimerkiksi kinkun voi korvata savulohella.

sunnuntai 7. lokakuuta 2007

M. Diane Vogt: Ratkaise rikokset huussissa


7.10. Kivoja pikku rikospähkinöitä luettavaksi hetkessä =) Ariadnen langan henkeen tekstiin on ripoteltu vihjeitä, jotka tarkka-
silmäinen lukija pystyy poimimaan ratkaistessaan rikoksia. Mukana myös oikeat vastaukset, jos joku lukijoista niitä tarvitsee... Mukava kirjanen kaikille dekkareiden ystäville!

Kajsa Ingemarsson: Matkalaukkumorsian


7.9.-7.10. Kirja käsittää noin vuoden tukholmalaisen Paulan elämästä. Mukaan mahtuu eroja ja suruja, mutta myös iloa, lisäksi tulevaisuudelle annetaan toivoa. Kirja ei ollut juurikaan mukaansatempaava; tunnollisesti sitä raahasin työmatka-
kassissani kuukauden päivät, lukien sivun-pari kerrallaan. Olisin voinut jättää lukemattakin...

Nora Roberts: Savuhuntu


3.-7.10. Tästä kirjasta tykkäsin, muutama edellinen oli jotain ihan muuta kuin vanhaa kunnon Robertsia. Savuhunnun pääosassa on Reena, poliisin tulipalotutkija, jolle tuttava kantaa kaunaa vuosikymmenten ajan. Mukana jännityksen lisäksi romantiikkaa, taattuun Robertsin tyyliin. Toivottavasti tämä linja jatkuu seuraavissakin kirjossa!

lauantai 6. lokakuuta 2007

Juliette Willis: Miehenmetsästäjän kenttäopas


5.-6.10. Hauska opaskirjanen repii miehen kappaleiksi ja analysoi päästä varpaisiin. Osa-alueina mm. Ulkonäkö ja karvapeite, Miehen elinympäristö, Miehen ruokailutavat sekä Miehen käyttäytymismallit.

torstai 4. lokakuuta 2007

Anna-Mari Kaskinen & Minna L. Immonen: Tähtien alla ajattelen sinua


4.10. Kaskisen runoja Immosen kuvin. Aihepiirinä pimeys, yö, synkkyys, joita tähdet valaisevat. Oikea kirja syksyn ja talven pimeisiin hetkiin.

maanantai 1. lokakuuta 2007

Jouni Hynynen: Rakkaudella, Hynynen


1.10. Jouni Hynynen on ollut minulle tuntematon tyyppi Kotiteollisuus-bändeineen. Jostain kumman mielijohteesta satuin kuitenkin tarttumaan hänen pakinakokoelmaansa, ja tykkäsin! Jutut osuivat täysin, näitä lisää, kiitos =) Jospa jonain kauniina päivänä rohkenisin tutustua Kotiteollisuudenkin tuotantoon...