torstai 29. lokakuuta 2009

Hitomi Kanehara: Käärmeitä & lävistyksiä

29.10. 19-vuotiaan Luin Barbietytön elämä saa jäädä kun hän tapaa Aman ja joutuu tämän kaksihaaraisen kielen pauloihin. Lui ajautuu yhä syvemmälle tokiolaiseen underground-elämään kun päättää hankkia tatuoinnin Aman ystävältä Shiba-sanilta. Onko Shiba-sanin pyytämä kova hinta tarpeeksi arvokas? Lui huomaa kauhukseen ettei maksu riittänytkään sen ollessa nappikauppaa todellisten vaatimusten rinnalla.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Japani
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Diane Wei Liang: Paperiperhonen - Yksityisetsivä Mei Wangin tutkimuksia

-28.10. Maankuulu laulajatar Kaili on kadoksissa! Tutkiessaan tapausta yksityisetsivä Mei Wang ajautuu pohdiskelemaan omaa traagista menneisyyttään aina kulttuuri- vallankumouksesta Tianmenin aukion tapahtumiin saakka. Vaikka lukija johdatetaan rikkaiden pekingiläisten teehuoneista vierastyöläisten hökkeleihin, on kevätjuhlan loppunäytös ennalta arvattavissa.

Ihan hävettää tunnustaa, että Kiinan väkivaltainen lähihistoria ei ollut minulle tuttua entuudestaan. Onneksi virhe tuli korjattua!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Kiina
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Robert Antoni: Isoäitini eroottiset kansantarinat

-25.10. Antoni kuljettaa lukijaa Karibian lähihistoriassa, tarujen ja myyttien maailmassa. Kertoja, 96-vuotias isoäiti, on paroni von Münchausenin sukulaissielu. Näissä tarinoissa metsästetään kultaa, onnea, naisia ja vähän kaikkea muutakin - kaikin mahdollisin ja mahdottomin, luvallisin ja luvattomin keinoin. Vahvat ja vielä vahvemmat naiset pyörittävät sirkusta, jossa pellenkin osaan joutuvat karismaattiset miehet, kuten Kentuckyn eversti, Tansanian Paholainen ja Tshakatshakarin Kuningas. Raaka todellisuus ja kertojan ällistyttävä mielikuvitus lyövät kättä huimalla tavalla.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Trinidad ja Tobago
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

perjantai 23. lokakuuta 2009

Stephenie Meyer: Aamunkoi # 2

22.11. Tahtomisen jälkeen tapahtumat etenevät jopa vampyyrimittakaavalla uskomattoman nopeasti. Vaikka Bella on löytänyt viimein tasapainon rakkautensa ja ystävyytensä välillä, viimeistelty palapeli uhkaa murskautua... Apuun tarvitaan ennennäkemätön kansanliike Voltureja vastaan. Lukija saa jännittää viimeisille sivuille saakka kuolemattoman rakkaustarinan puolesta.

Ja niin he elivät onnellisina... niin kauan kuin molemmat elävät.

Loppu.

tiistai 20. lokakuuta 2009

Jukka Behm: Matkoilla

18.-20.10. Kun tarttuu kirjaan, jonka tapahtumapaikkana on Thaimaa, sitä kuvittelee lukevansa turisteista: ranskalainen nuoripari tupakoi muutaman pöydän päässä, tunnistamaton pikkulintu hyppi tuolien alla, saksalainen mies mökötti thainaisen seurassa. He olivat naimisissa, sillä molemmilla oli sormus - Jaanan katse osui kasvojen jälkeen koruihin nimettömissä. Avioliiton tunnisti sormuksia paremmin siitä, etteivät he kuherrelleet käsi kädessä vaan kävelivät hotellialueella peräkkäin ja lievästi tympääntyneinä. Jos he olivat vastarakastuneita, he peittivät sen taitavasti. Iso norjalainen perhekunta lounasti ravintolasalin keskellä, ja he olivat pyytäneet tarjoilijoita siirtämään pöydät yhteen. Eräästä toisesta Pohjoismaasta tulijat olisivat raahanneet ne itse. Sadetta piti myös kiinalainen matkapuhelimiinsa keskittynyt pariskunta, englantilainen kokonaisvaltaista tyytymättömyyttä huokuva nainen, miespari, joista molemmat olivat syöneet mykkäaamiaisen nuoren thaimiehen seurassa, mutta olivat jälleen kahden ja keskustelu pulppusi.

Kirja kertoo kuitenkin kirjoittamisesta. Se näyttää miten kirjoittajalla on teokseensa täydellinen valta: hahmot eivät synny ilman kirjoittajan tietoista valintaa, vielä vähemmän vaikutusvaltaa niillä on omaan kohtaloonsa. Joku voidaan pudottaa pois kelkasta tuosta noin vain, tultuaan tarpeettomaksi. Juoni muotoutuu tietoisesti, pikkuhiljaa, ja vaikka se on hento, on sen kuristusote niin väkevä, ettei lukija laske kirjaa yöpöydälleen vaan se tippuu hänen päähänsä. Sitä ei voi jättää kesken, vaikka silmät muurautuvat umpeen. Kirjakaupassa sitä ei kehtaa selata koirankorville, vaan se on pakko ostaa ja kantaa kotiinsa - kirjailijan, kustantajan ja kirjakauppiaan yhteinen toiveuni.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Thaimaa
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

maanantai 19. lokakuuta 2009

Vuoden kirjat 2009

19.10. Tutustu-listalle:

* Tuuve Aro: Yöstä aamuun
* Mari Mörö: Kiltin yön lahjat
* Jyrki Vainonen: Tornit
* Mika Waltari: Tanssi yli hautojen
* Helena Waris: Uniin piirretty polku
* Josh Bazell: Niittaa noutaja
* Karen Blixen: Eurooppalaisena Afrikassa
* James M. Cain: Nainen ilman omaatuntoa
* Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta
* Mark Haddon: Harmin paikka
* Kate Mosse: Krypta
* Pirkko Arhippa: On ruusu punainen
* Arne Dahl: Juhannusyön uni
* Leif Davidsen: Kuubalaista verta
* James Ellroy: Levoton veri
* Stephen King: Tapahtumapaikkana Duma Key
* Johan Theorin; Yömyrsky
* Jim Thompson: Lumienkelit
* Anna Godbersen: Huumaa
* Jane Johnson: Neidonryöstö
* Kira Poutanen: Rakkautta au lait
* Jo Rees: Kostajattaret
* Rakas vuosikirja

* Peter J. Bentley: Numerot - Kuinka matematiikka muutti maailmaa
* Nick Harper: Miehen taidot
* Markku Löytönen (toim.): Suomalaiset tutkimusmatkat
* Scott L. Montgomery: Kuu
* Lari Kotilainen: Suomensuojelija
* Henrik Lange: 90 kirjaklassikkoa kiireisille
* Moilanen & Komahara: Japanin-matkaajan fraasisanakirja
* Stephen Davis: Guns N' Roses - Watch You Bleed
* Jenny Alexandersson: Victoria & Daniel - Rakkaustarina
* Lorna Byrne: Enkeleitä hiuksissani
* Charlotte Chandler: Ingrid
* Antero Holmila (toim.): Talvisota muiden silmin
* Hägglund & Lagerbohm & Simula: Me olimme nuoria sotilaita
* Menneisyyden monet totuudet
* Tanner & Lind: Käheä-ääninen tyttö
* Pekka Tuomikoski: Suomen historia kolmessa vartissa
* Stephen Weir: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset
* Alice Domar: Onnellinen sellaisena kuin olet
* Mervi Juusola: Äidin voimakirja
* Hannu Lauerma: Pahuuden anatomia
* Tuula Vainikainen: Äidit ja aikuiset tyttäret
* Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin
* Ilmoniemi & Järvensivu & Kyläkallio ym.: Uuden yrittäjän käsikirja
* Rebecca Baugniet: 500 piirakkaa ja torttua
* Salaiset neuvot
* Aino Kervinen (toim.): Parasta perunasta
* Anna Lehtonen: Aamiainen - Nautiskelijan ateria
* Cheryl Lindblad: Juustokakkuja juhlaan ja arkeen
* Hans Välimäki: Mummola
* Butcher & Farquhar: Ompelun iloa
* Caroline Clifton-Mogg: Yksityiskohdat tekevät kodin
* Hannu Räisä: Nasty Puppet - Nukketeatteritekniikoita

* Gösta Knutsson: Maailman paras Pekka Töpöhäntä
* Hannele Mikaela Taivassalo: Hämäräkirja

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Edwidge Danticat: Näen, muistan, hengitän

17.-18.10. Monen muun haitilaisen lailla Sophien äiti joutui jättämään vauvansa kotimaahansa lähtiessään rakentamaan amerikkalaista unelmaansa. Monen vuoden erokaan ei ole haalentanut äidin arpia, jotka tyttären syntymä aikoinaan aiheutti ja niistä saa osansa Sophiekin saapuessaan äitinsä luo. Viimein, saattomatkalla Guineaan Sophie pystyy vastaamaan kysymykseen: Oletko vapaa, tyttäreni?

Romaani on voimakas kertomus naisten välisistä, sukupolvet yhdistävistä siteistä. Se on lumoava matka Haitin yliluonnollisiin ja samalla poliittisen väkivallan leimaamiin maisemiin. Se on kunnianosoitus kokonaisen kansan perinteille, kärsimyksille ja viisaudelle.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Haiti
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

lauantai 17. lokakuuta 2009

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies

8.-17.10. Saatuaan siirron Pariisiin komisario Adamsberg saa huolekseen sinisiä ympyröitä kaupungin kujille piirtelevän miehen. Iltapäivälehtien humoristinen ote ympyröistä löytyviin pikkuesineisiin hyytyy pian, kun niistä alkaa löytyä ruumiita pelottavan usein. Juttuun sekaantunut syvänmerentutkija paljastuu korvaamattomaksi avuksi niin poliisille kuin murhaajallekin kun yhteinen juoksu aikaa vastaan alkaa.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Ranska
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

tiistai 13. lokakuuta 2009

Stephenie Meyer: Epäilys # 2

30.8.-13.10. Bella Swan on vaarassa, kun joukkomurhien aalto vavisuttelee Seattlea ja julma vampyyri janoaa kostoa. Kaiken huipuksi hänen on valittava Edwardin rakkauden tai Jacobin ystävyyden välillä, sillä ihmissudet ja vampyyrit eivät tule toimeen keskenään. Bella on kiintynyt Jacobiin ja viihtyy hänen seurassaan kenties liiankin hyvin. Onko Bella enää varma tunteistaan? Onhan ihmissusi-Jacobissa sentään jotain inhimillisempää kuin Edwardissa... Ylioppilasjuhlien lähestyessä Bella aikoo tehdä lopullisen päätöksen: elääkö vai kuolla? Muuttuako vampyyriksi vai säilyä ihmisenä?

Yritin tarkoituksella pitkittää lukemista Aamunkoin ilmestymiseen saakka, mutta enhän minä siinä kovin hyvin onnistunut... Vielä viikko odotusta!

torstai 8. lokakuuta 2009

Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat

-8.10. Avaa pieni punainen ovi ja sukella kairolaisten uskomattomaan elämään: Katkeroituva talonmiehen poika Taha, nautintoihin mieltynyt aristokraatti Zaki, poliittista uraa luova Azzam joka ottaa toisen vaimon, työpaikkaa vastaan koskemattomuudestaan luopuva Busaina... jokainen Al-Aswanin luoma hahmo ruumiillistaa modernin Egyptin tabuja korruptiosta ja naisten eroottisuudesta homoseksuaalisuuteen, kidutukseen ja uskonnolliseen tekopyhyyteen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Harlan Coben: Deal Breaker

-7.10. Ihka ensimmäisessä jutussaan urheiluagentti Myron Bolitar joutuu ymmälleen suojattinsa tyttöystävän katoamistapauksen kanssa. Kathy katosi kuukausia sitten, mutta hänen valokuvansa aikuisviihdelehdessä saa epäilykset heräämään uudestaan. Miten kuva on päätynyt lehteen ja onko Kathy vielä elossa? Juttuun sekaantuneita ilmaantuu yllättäviltä tahoilta eikä Kathyn menneisyyskään vaikuta kovin puhtoisalta. Surullisissa tunnelmissa on aika virittää ansa: kuka siihen lankeaakaan?

tiistai 6. lokakuuta 2009

Minttu Hapuli: Tarot-tarinat


29.9.-6.10. Rosoinen kertomus avautuu pikkuhiljaa, kun tarot-korttipakka hupenee. Minkä kortin nostat itse, se on sinun kohtalosi. Joku saa vain yhden kortin, useammat enemmän.

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Anne Kurki: Uusperhe-suomi -sanakirja


4.10. Puolet satuhäistä johtaa ennemmin tai myöhemmin prinsessan ja prinssin eroon. Vinkkejä ja sanastoa maailman murjomille, uuden valtakunnan synnyn varalle.

lauantai 3. lokakuuta 2009

Lari Kotilainen & Annukka Varteva: Mummonsuomi laajakaistalla

2.-3.10. Elävä kieli muuttuu jatkuvasti. Kirja esittelee runsain esimerkein suomen kielen viime vuosien muutoksia, ennustaapa se tulevaisuuden uhkakuviakin. Osa keksityistä sanoista on jäänyt päiväperhoseksi, mutta osa arkipäiväistynyt hyvinkin vikkelästi.

torstai 1. lokakuuta 2009

Päivi Oksi-Walter & Jonna Roos & Ritva Viertola-Cavallari: Monikulttuurinen perhe


30.9.-1.10. Parisuhteen vaaliminen on harvoin helppoa, ja vieläkin vaikeampaa se on, jos puolisot tulevat eri kulttuuripiireistä. Kirjoittajat kertovat kukin kerrallaan oman tarinansa, ja sen lisäksi lukuisia hyviä vinkkejä kompromisseja ajatellen satelee roppakaupalla.