tiistai 1. joulukuuta 2009

Clare Longrigg: Mafianaiset

-1.12. Mafian naisista on ulkopuolisille kerrottu hyvin vähän: elokuvista ja kirjallisuudesta, sekä todellisesta maailmasta, tuttu kuva on nainen nyrkin ja hellan välissä - kuuliainen vaimo tyytyy mukisematta kotirouvan rooliin sulkemalla silmänsä miehensä rikoksilta. Longrigg marssittaa lavalle gangsterien vaimot, rakastajattaret ja tyttäret, jotka eivät ole suostuneet mafiaprinsessan passiiviseen rooliin. Betty Loren-Maltese loi vaikuttavan poliittisen uran umpikorruptoituneessa Ciceron kaupungissa Illinoisissa, Victoria Gotti puolestaan nauttii tänäkin päivänä arvostetusta asemastaan kuuluisan John Gottin tyttärenä.

Pieni osa kirjan naisista on tietoisesti hakeutunut järjestäytyneen rikollisuuden piiriin, vaikka laittomuuksien tuoma jännitys ja vaarallisten miesten ilmeisen vastustamaton viehätys koituivatkin esim. Dorothy Suffelin kohtaloksi. Hän menetti avioliittonsa ja lakimiehen uransa ryhtyessään mafiapomon rakastajattareksi. Myös Betty Tocco joutui vaikean valinnan eteen lapsensa tähden ja elääkin tätä nykyä todistajansuojeluohjelman turvassa murskattuaan oman elämänsä todistaessaan miestään vastaan.

Mikäli vaimo kantaa osansa miehen rikolliseen elämään liittyvistä vastuista, hänellä on mahdollisuus selvitä. Aniharva nainen pystyy nauttimaan itsenäisestä valta-asemasta syndikaatin sisällä, kuten Virginia Hall, ensimmäinen kuuluisa mafian heila, joka hänkin joutui maanpakoon ajan mittaan.

Useimmat tämän kirjan naisista ovat hankkineet oman paikkansa mafian piirissä joko osallistumalla puolisoidensa ponnistuksiin tai vaikuttamalla muuten perheen liiketoimiin. Kirja tarjoaakin dramatiikkaa ja väkivaltaa, mutta myös ylenpalttista loistoa ja glamouria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti