keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Herman Melville: Taipii - Kappale polynesialaisten elämää

Kirjoittajan omiin kokemuksiin pohjautuva teos on yksityiskohtaisen tarkka kuvaus muuan villi-ihmisten yhteisöstä, joka kannibaaliseksikin tiedetään. Kertomus alkaa siitä, kun kertoja-Tommo päättää toverinsa kanssa hylätä laivan, jossa he olivat pestautuneina merimiehiksi ja miehet jäävät kuin jäävätkin maihin piskuiseen Nukuhivan satamaan. Viidakossa nuorukaiset yrittävät kaikin tavoin välttää joutumasta pelättyyn Taipiin laaksoon, onhan heille kerrottu juuri taipiiden olevan etelämeren asukkaista raakalaisimpia ja vaarallisimpia, ja popsivan heidät suihinsa alta aikayksikön.

Niinhän siinä sitten käy, että miehet päätyvät suoraan taipiiden syliin, mutta elämä kookospalmujen katveessa vaikuttaakin leppoisalta ja mukavalta, eikä ihmissyönnistäkään näy jälkeäkään. Tommo pääsee pian tutuksi heimon totutuista tavoista, kun taas hänen toverinsa Toby katoaa laaksosta epäilyttävissä olosuhteissa.

Kuukausien vieriessä Tommo alkaa ikävöidä kotia ja ilmaistuaan tahtonsa päästä pois huomaakin jääneensä saarelle vangiksi - taipiit kun eivät uudesta ystävästään luovu noin vain. Samaan aikaan soturit palaavat naapuriheimon kanssa käydystä sodasta mukanaan eriskummallisia sotavoittoja... Alkaa vaikuttaa siltä, että kannibalismihuhuissa onkin jotain todenperää...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Marguesassaaret (Ranskan Polynesia)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 kommenttia:

 1. Heissan! No joo, olipas ankeesti moikattu.
  Tulin nyt ekaa kertaa omasta uudesta blogistani sinnuu morjestaan.
  Ihailen kyllä sinun mukavaa kerrontatapaasi kirjasta.
  Kunpa itsekin jaksaisin kirjoittaa lukemistani kirjoista tällaisia mukavia lyhennelmiä. Ehkä mä teen kirja-arvioni liika nopsaan blogiini. Uudessa blogissani ei vielä ole ainuttakaan kirja-arviota, mutta tulee kyllä.
  Täytyypä seuraavan arviota tehdessäni harjoitella tällaista referointityyliä :)
  Mukavaa torstaipäivää sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitokset Anuliini kehuistasi =) Toivottavasti saan pian lukea sinunkin kirja-arvostelujasi!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja!

  VastaaPoista