tiistai 24. tammikuuta 2012

Steve Alten: Meg - Syvyyksien kauhu

Jonas luuli lopettaneensa syvänmerensukelluksen jo vuosia sitten kun päätyi syylliseksi miehistön hengen vaatineeseen onnettomuuteen. Tuolloin Jonas luuli törmänneensä monimetriseen haihirviöön jollaista ei pitänyt olla enää elossa ja keskittyikin sittemmin tutkimaan sen mahdollista olemassaoloa, kunnes saa yllättävän kutsun takaisin Mariaanien haudan pohjalle - vain törmätäkseen monimetriseen haihirviöön uudemman kerran. Tälläkään kertaa verenvuodolta ei vältytä, mutta mitä tehdä kun hirviö vaikuttaa suuntaavan Kalifornian rantoja kohti..? Jonaksen on palattava sukellusaluksen puikkoihin ja tehdä kaikkensa jotta megalodon saadaan taltutetuksi.

Kirja liittyy hyvin löyhästi Pohjois-Mariaaneihin (yksi sen luvuista sijoittuu Saipaniin ja muutama muu Mariaanien hautaan) joten se edustaa maata nyt toistaiseksi, paremman puutteessa.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Nyt kun maailmanvalloitustani on takana ensimmäinen neljännes, on aika tehdä pieni välitilinpäätös. Luettuja kirjoja on yhteensä 57 kappaletta eli 25%, ja ne jakaantuvat alueittain seuraavasti:
 • Aasia (Afganistan, Bangladesh, Filippiinit, Intia, Japani, Kiina, Pohjois-Korea ja Thaimaa) 8/30+ = 27%
 • Afrikka (Angola, Botswana, Egypti, Ghana, Nigeria, Ruanda, Sambia, Senegal, Sudan ja Zimbabwe) 10/53+ = 19%
 • Australia ja Oseania (Australia, Pohjois-Mariaanit, Ranskan Polynesia ja Uusi-Seelanti) 4/23+ = 17%
 • Etelä-Amerikka (Argentiina, Brasilia ja Chile) 3/14+ = 21%
 • Etelänapamanner 0/1+ = 0%
 • Eurooppa (Alankomaat, Bosnia ja Hertsegovina, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kanaalisaaret, Kreikka, Norja, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Ukraina, Venäjä ja Viro) 19/49+ = 39%
 • Lähi-Itä (Iran, Libanon ja Turkki) 3/19+ = 16%
 • Pohjois- ja Väli-Amerikka (Antigua ja Barbuda, Dominikaaninen tasavalta, Grönlanti, Haiti, Kanada, Kuuba, Meksiko, Saint Kitts ja Nevis, Trinidad ja Tobago sekä Yhdysvallat) 10/37+ = 27%
Euroopan voi laittaa hetkeksi hyllylle ja kiriä puolestaan Lähi-Itää, Australiaa ja Oseaniaa, Afrikkaa sekä Etelä-Amerikkaa. Näillä näkymin olenkin matkustamassa lähiaikoina Palestiinalaisalueille, Papua-Uuteen-Guineaan, Keniaan sekä Kolumbiaan.

Plussat tavoitelukujen perässä symboloivat kunkin mantereen itsehallintoalueita, epäitsenäisiä valtioita sekä muita mitä erilaisimpia esim. merentakaisia alueita (joita ei ole karttaani eritelty), kuten vaikkapa Kosovo (Serbia), Marquesassaaret (Ranskan Polynesia), Puerto Rico (Yhdysvallat) tai Tiibet (Kiina), ja ne hyväksytään yli tavoitteen mikäli saan luettua kullekin alueelle sijoittuvan teoksen.

Haasteen alkamisesta on ehtinyt kulua noin 2 ½ vuotta, joten lukutahtini on ollut keskimäärin 2 kirjaa kuukaudessa. Tätä vauhtia haasteen voi odottaa kestävän yhteensä noin 10 vuoden ajan.

Jossain vaiheessa siirryn myös kaupunkihyppelyyn (Suomen kaupunkeja), Amerikan turneelle (Yhdysvaltain osavaltioita) sekä maailman merille (meret). Näiden haasteiden aika tulee kuitenkin vasta myöhemmin kun kaunokirjallinen maailmanvalloitus alkaa olla paremmin plakkarissa =) Sitten voikin matkata avaruuteen...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 kommentti:

 1. Tässä tulee kyllä varmasti lukeneeksi melkoisen kasan mielenkiintoisia kirjoja joihin ei muuten olisi ikinä tarttunut! Edelleenkin olen välillä miettinyt haasteeseen ryhtymistä (siinä tapauksessa ottaisin blogiaikana jo luetut kirjat mukaan), mutta ainakin toistaiseksi se on jäänyt...

  VastaaPoista