torstai 9. kesäkuuta 2011

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Jane Austenin pääteoksen keskiössä on pikkuporvarillinen Bennetin perhe, jonka sukutila on joutua vääriin käsiin patriarkaalisen perimysjärjestyksen vuoksi. Niinpä perheen äidillä, rouva Bennetillä, on kiire löytää viidelle tyttärelleen soveliaat puolisot mahdollisimman pian. Romanssihaaveet yltyvät mittaviksi sotilaiden läheisyyden vuoksi, mutta vasta naapuritilan vuokraaminen komealle herra Bingleylle saa Bennetin neitosten sydämet tykyttämään - eikä aina rakkaudesta.

Nuori Elizabeth, kirjan päähenkilö, herättää viehättävyydellään useammankin nuorukaisen mielenkiinnon. Nokkelasanainen nuori nainen kieltäytyy kuitenkin kosinnasta jos toisestakin, vain huomatakseen myöhemmin katuvansa valintaansa katkerasti. Pystyykö Elizabeth karistamaan ennakkoluulonsa, tai muuan herra Darcy ylpeytensä, edes rakkauden tähden..?

2 kommenttia:

  1. Ylpeys ja ennakkoluulo on kyllä ehdottomasti yksi Jane Austenin parhaista kirjoista ja samalla lempparini :) Kirjan jaksaa lukea yhä uudelleen ja uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Ylpeys ja ennakkoluulo kestää vaikka kuinka monta lukukertaa. Itselleni rakkaampi on Järki ja tunteet ja näissä kahdessa kirjassa kiteytyykin paljon Austenin hienosta tarkkanäköisyydestä.

    VastaaPoista