perjantai 29. lokakuuta 2010

Janet Evanovich: Luuvitonen

21.-29.10. Palkkionmetsästäjä Stephanien ura uhkaa katketa kun keikkoja ei löydy. Apuun ryntää kollega Ranger, joka tarjoaa tälle turvallisuuspalvelukeikkoja esimerkiksi autonkuljettajana. Stephanien huomion vie kuitenkin sukulaismiehen etsintä, jonka katoamiseen näyttää liittyvän pinnan alle kätkettyjä salaisuuksia. Entinen rakastettu etsivä Joe Morelli piipahtelee Stephanien elämässä tuon tuosta, mutta onko kaikki kuitenkaan sitä miltä näyttää?

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Ilkka Raitasuo & Terhi Siltala: Kellokosken prinsessa

1.-20.10. Prinsessa kertoo Kellokosken mielisairaalassa lähes koko elämänsä ajan asuneen Anna Lappalaisen elämästä. Vuonna 1896 syntynyt Lappalainen sairastui jo nuorena skitsofreniaan. Pian hänelle kehittyi voimakas ja koko elämän ajan kestänyt harha, jonka mukaan hän oli kuninkaallinen, Prinsessa.

Prinsessa eli harhansa mukaan niin johdonmukaisesti kuin se oli mahdollista. Vaikka häntä hoidettiin lähes kaikilla aikakauden hoitomenetelmillä (muun muassa tartuttamalla häneen malaria), hän ei parantunut, vaan uskoi olevansa kuninkaallinen. Loppujen lopuksi hoitohenkilökuntakin hyväksyi jossain määrin hänen harhansa ja jopa eli siinä mukana. Prinsessa oli mielisairaudestaan huolimatta eräänlainen voittaja. Hänen annettiin lopulta elää erilaisena, omassa harhassaan. Vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytettiin Prinsessan muistomonumentti.


Prinsessan elämään perustuvan fiktiivisen elokuvan kävin katsomassa lokakuun alussa.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Anneli Kivelä: Katajamäellä kuohuu

5.-16.10. Marin ja Paulin perustama pitopalvelu lähtee vauhdilla liikkeelle! Puitteet Paulin kotitilalla Salavassa ovatkin vertaansa vailla: parisataavuotias päärakennus, vehmas pihapiiri kotieläimineen, rannassa savusauna... Mutta menestys vaatii kovan hinnan. Komean julkisivun takana Marin ja Paulin avoliitto on hajoamaisillaan.
Jaakko Pajunen, kotikylille palannut rikas ja komea bisnesmies, vainuaa otollisen maaperän ja alkaa piirittää Maria. Miehellä on varsin kyseenalainen maine, mutta Mari huomaa Jaakossa olevan outoa vetovoimaa. Jaakko saa Marin nauramaan ja tuntemaan itsensä kauniiksi ja haluttavaksi - mitä Paulilta on ollut turha odottaa enää aikoihin. Mutta kun Paulissakin on silti omat hyvät puolensa! Marilta vaaditaan nyt aikuismaista ratkaisua.
Suuria ratkaisuja ovat tehneet myös rapakon takaa joulunviettoon piipahtavat Eija-Leena ja Arttu. Katajamäkeläisten arvomaailmasta paljastuu asian myötä aivan uusia piirteitä.

tiistai 5. lokakuuta 2010

Anneli Kivelä: Uusia tuulia Katajamäellä

-5.10. Kun Eija-Leena aikoinaan lähti Katajamäeltä, hän luuli ettei koskaan palaisi takaisin, vaan aloittaisi uuden elämän pääkaupungissa. Kohtalo heitti hänet kuitenkin takaisin samaan virkaan kuin ennenkin, pienen kyläkoulun opettajaksi. Kanadasta kesälomaa äitinsä luokse viettämään saapunut Arttu löytää kauniin keijun hautausmaalta ja viettääkin Eija-Leenan kanssa mukavia hetkiä maaseudun idyllissä. Kun koulut alkavat, on Artun palattava kotiin rapakon taakse ja Eija-Leenankin arki alkaa ongelmatapauksen kimpussa. Syksy heittää haasteita itse kullekin, mutta talvea kohti asiat tuntuvat kummasti selkiintyvän - ja vanhanajan joulu pienessä Pihlajan pirtissä saa romanttisia sävyjä...