keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Ilkka Raitasuo & Terhi Siltala: Kellokosken prinsessa

1.-20.10. Prinsessa kertoo Kellokosken mielisairaalassa lähes koko elämänsä ajan asuneen Anna Lappalaisen elämästä. Vuonna 1896 syntynyt Lappalainen sairastui jo nuorena skitsofreniaan. Pian hänelle kehittyi voimakas ja koko elämän ajan kestänyt harha, jonka mukaan hän oli kuninkaallinen, Prinsessa.

Prinsessa eli harhansa mukaan niin johdonmukaisesti kuin se oli mahdollista. Vaikka häntä hoidettiin lähes kaikilla aikakauden hoitomenetelmillä (muun muassa tartuttamalla häneen malaria), hän ei parantunut, vaan uskoi olevansa kuninkaallinen. Loppujen lopuksi hoitohenkilökuntakin hyväksyi jossain määrin hänen harhansa ja jopa eli siinä mukana. Prinsessa oli mielisairaudestaan huolimatta eräänlainen voittaja. Hänen annettiin lopulta elää erilaisena, omassa harhassaan. Vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytettiin Prinsessan muistomonumentti.


Prinsessan elämään perustuvan fiktiivisen elokuvan kävin katsomassa lokakuun alussa.

2 kommenttia:

  1. Kävin katsomassa elokuvan, joka oli mielestäni hyvin tehty. Pidin erityisesti päätähden, Katja Kukkolan, roolityöstä. Ehkäpä myös kirjan voisi lukea, kun aika vähän haalentaa elokuvan muistoja.

    VastaaPoista
  2. Tämän haluan lukea jonain päivänä! Niin eriskummallinen ja koskettava tarina!

    VastaaPoista