perjantai 3. syyskuuta 2010

Junot Díaz: Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä

25.8.-3.9. Trujillon hirmuhallinnon aikana Dominikaanisessa tasavallassa syntynyt ja varttunut Beli ei onnellista lähtökohtaa elämälleen saanut: vanhempien ja sisarusten menettäminen oli vain alkusoittoa orjaksi päätymiselle. Kaikeksi onneksi tytön viimein pelasti La Inca, kaukainen sukulainen, joka tarjosi Belille paitsi katon pään päälle, myös lämpöä ja huolenpitoa. Kauniina dominicanana Beli kuitenkin tutustui väärään mieheen, Gangsteriin, ja päätyi pahoinpideltynä ruokopellolle.

Yhdysvaltoihin muuton jälkeen Belistä varttui sukunsa matriarkka, ja tästä alkaakin romaanin nimihenkilön, Oscarin, tarina. Äitinsä ja siskonsa Lolan helmoissa varttuneesta nuorukaisesta ei koskaan kasvanut kunnon machoa dominikaania, joka pelimiehen elkeillään olisi saanut kaikki naiset kaadettua. Ei, tuo parantumaton romantikko Oscar uppoutui tietokonepelien ja scifikirjallisuuden maailmaan, lihoi ja rakastui tulisesti monen monta kertaa saamatta koskaan vastakaikua. Oscarin tarinan rinnalla lukijalle raotetaan Dominikaanisen tasavallan veristä historiaa, ja niinpä hänenkin tiensä jatkuu kohti kotia, Santo Domingoa. Kotona Oscar löytää viimeisen rakastettunsa, joka kuitenkin on väärä, koska niin päätyy Oscarkin, pahoinpideltynä ruokopellolle...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dominikaaninen tasavalta
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 kommenttia:

 1. Minusta tämä oli vähän outo kirja. Tai sitten pointti meni muuten vaan ohi..

  VastaaPoista
 2. Helou! Heitin sua blogosfäärin palkinnolla! Tässä palkinnon osoite ja ohjeet ovat seuraavanlaiset: saat/joudut kertoa seitsemän asiaa itsestäsi ja sen jälkeen laittaa palkinto kiertämään seuraavalle seitsemälle. Olkaapas hyvä!

  Olet muuten paaaaljon pidemmällä maailmanvalloituksessasi. Pitänee kiriä. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Hreathemus! Minäpä vilauttelen ensi postauksen yhteydessä ja panen palkinnon kiertämään :)

  VastaaPoista