maanantai 3. toukokuuta 2010

Jørn Riel: Hupaisa juttu koristaa kasvot - Kertomuksia isieni talosta 1

23.4.-2.5. Miss Molly -vuoren kupeessa, jossain kaukana arktisella eskimoseudulla, on vanha maja, oiken hyvä ja mukava. Sitä kutsutaan Peten majaksi, koska Pete tuli ensin ja on myös vahvin. Peten jälkeen tuli Gilbert, sitten Jeopald, Samuel ja Small Johnson. Lyhyen aikaa siellä oli myös nainen jonka nimeä ei myöhemmin koskaan mainita. Hänen jälkeensä tuli poika, Agojaraq, ja sitten vielä toinen eskimonainen, Aviaja, joka jäi.

Peten majasta, sen asukkaista ja elämästä kertoo pieni Agojaraq, joka ei äidistään tiedä eikä tarkkaan isästäänkään, koska sovittu on, että pojalla on kaksi isää ja kolme setää. Sitä enemmän hän tietää ihmisistä, eläimistä, elämästä eskimoiden parissa ja elämästä yleensä, sillä Peten majalla kaikki asiat otetaan perusteellisesti ja huolella. Ja asioita heillä riittää: majan asukkaat runoilija, synnintekijä, tutkija, juomari, eskimotaloudenhoitaja ja pikku Agojaraq elävät kaiken aikaa ja kaikessa, menneisyydessä nykyhetkessä, tulevaisuudessa.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Grönlanti
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiselta kuulostaa. Mistähän tuo kirja löytyy, jos ehtisi lukea, eli mistä itse keksit sen?

  Kyselee
  Sininen rooli (blogger)

  VastaaPoista
 2. Kirja on hyvin vanha, ja kaivoin sen käsiini pelkästään maailmanvalloitusprojektini takia. Sarjaan kuuluu vielä kaksi muuta osaa, jotka olen myös lainannut kirjastosta mutten vielä kerennyt lukea. Oli kyllä varsin hupaisa kirja, suosittelen!

  VastaaPoista
 3. Aivan älyttömän hauska kirja, luin jo 70-luvulla, ja on jäänyt mieleen. Kysy kirjastosta, kyllä se tilataan sitten toisesta kirjastosta, jos on ehditty poistaa! Taidan itsekin ottaa uusintakierroksen.

  VastaaPoista