sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

María Cecilia Barbetta: Muodistamo Los Milagros

-18.4. Mariana Nalo on ompelijattarena tätinsä muodistamo Los Milagrosissa, jossa vanhoista vaatteista tehdään uusia ja kauniita. Ompelutöissä Marianan ajatukset karkaavat tuon tuosta poikaystävä Gerardoon, joka on matkoilla. Sitten eräänä päivänä Marianan ikäinen Analía Morán astuu muodistamoon mukanaan äitinsä vanha hääpuku. Helmin koristellusta puvusta pitäisi saada asu Analían ja Roberton häihin.

Muodistamo Los Milagros on ristipistotyö, jossa jokainen pisto on tärkeä osa kokonaisuutta. Pienet merkit ja vihjeet saavat lukemaan Marianan tarinaa tarkasti - ei liene sattumaa, että niin Marianan ja Analían kuin heidän poikaystävänsä koko nimet ovat anagrammeja. Mikään muukaan ei ole sitä miltä se näyttää, eivät edes Mariana ja Analía. Romaani on naisten tarinoista koostuva loistelias tilkkutäkki, jossa kaikki menee suloisesti sekaisin ja kankaiden valkoiset ja mustat pilkut lomittuvat toisiinsa.

Maagisesta realismista ja telenovelasta ponnistava romaani kertoo naisista, heidän rupattelustaan ja juoruistaan, pianonsoitosta ja leivoksista, joita he nauttivat iltapäivän hitaina tunteina. Koruompeleen lailla kaunis kirja on ajaton, täynnä mystisiä paikkoja ja vihjeitä. Jokaisen luvun päättävä kuosi laajentaa tarinaa edelleen: perhosten siipiä, ristisanoja, karttoja, Ihmenainen ja Bermudan kolmio. Kun kirjan kannet painaa kiinni, korvissa tikittää ompelukone ja iholla tuntee harsimisen pistot, nuppineulan pistot, hyönteisten pistot...


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Argentiina
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 kommentti:

  1. Mietin, miksei tästä kirjasta tahdo löytyä yhdenkään lukijan/arvostelijan omia kommentteja vaan kaikki tuntuvat sujuvasti lainaavan kirjan kansi- ja lievetekstejä. Aiheellisesta keveydestään huolimatta älyllisesti haastava. Saatan lukea toisenkin kerrankin, kunhan tarina kypsyy hetken mielessä.

    VastaaPoista